İnsanlık tarihi boyunca sürdürülebilir gıda güvenliği, stratejik önem arz etmiştir.
Günümüzde ise, iklim değişikliği, salgın hastalıklar, doğal afetler, savaşlar ve ticari ambargolar; gıda arz güvenliğini tehdit etmeye devam etmektedir.Bununla birlikte; küreselleşme, yoksulluk, demografik yapı ve tüketim alışkanlıklarındaki büyük değişiklikler; yüz milyonlarca insanı kronik açlık, yetersiz beslenme ve beslenme bozukluğuyla karşı karşıya bırakmaktadır.Söz konusu sorunların çözümü için başlatılan küresel girişimler ise maalesef yetersiz kalmıştır.
Diğer taraftan, Ülkemizi de yakından ilgilendiren bu sorunların çözümüne; bilgi, hikmet ve tecrübeye dayalı yeni bir anlayışla, var olan potansiyeli değerlendirerek katkı sağlamak mümkündür.
Bu katkının sağlanmasında, düşünce kuruluşlarının etkin rol oynayabileceği değerlendirilmektedir.
TARPOL böyle bir anlayışla; çiftçilerimiz başta olmak üzere ilgili tüm paydaşların katılımını amaçlayan bir Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi olarak kurulmuştur.
Dr. Mehmet Mehdi EKER
TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı
Doğal kaynakların sürdürülebilirliği esasına bağlı olarak, tarımsal üretimi geliştirme stratejileri, gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği konularında çalışma yapmak.
Tarımsal üretimin geliştirilmesi amacıyla sağlık, çevre, iklim, sanayi, ekonomi, ticaret, kırsal kalkınma ve ilişkili diğer disiplinlerle uyumlu stratejik plan, proje ve politikalar hazırlamak, bu konularla ilgili eğitim programları düzenlemek ve uygulamak.
Tarım, hayvancılık, gıda ve beslenme alanlarında, insanlığın bugün karşı karşıya olduğu ve gelecekte daha yaygın ve vahim sonuçlarıyla karşılaşabileceği değerlendirilen yetersiz, sağlıksız ve dengesiz beslenme konularında çözüm odaklı politikalar oluşturmak.
Çiftçiler, yetiştiriciler, üreticiler, daimi ve mevsimlik tarım işçileri, tarımsal ürün-gıda ticareti yapan kişi ve kuruluşlar, ürün işleme sürecinde çalışanlar ve tüketiciler ile ilgili sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek.
Ülkesel ve küresel gelişmeleri izleyerek, tarım sektörü ve paydaşlarının beklenti ve talepleri doğrultusunda projeler hazırlamak, araştırmalar yapmak, raporlar yayımlamak, sektörün ihtiyaç duyduğu ve duyacağı dönüşüme yardımcı olmak, etkinlikler düzenlemek ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak.
Ülkemiz beşeri ve tabii kaynaklarının rasyonel kullanımını esas alan, tarım ve kırsal kalkınma için bütüncül bir yaklaşımla; sürdürülebilir gıda güvenliğini sağlayan, iklim değişikliklerine uyumlu, rekabetçi, bilgi teknolojileri ile entegre bir tarım sektörünün oluşturulmasına yönelik toplum yararına politika ve stratejiler geliştiren bir düşünce kuruluşu olmak.
Tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren üreticiler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, ilgili kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları, tüketiciler, uluslararası kuruluşlar ve diğer paydaşların katılımını sağlayan, sektörel bir hizmet platformuyla, interaktif çözümler sunuyoruz.